Hai să fim suport pentru copii, nu stăpâni

Articol din categoria: andreiu, liliput

Părintele trebuie să fie atât: departament de suport al copilului, în toate etapele vieții acestuia, nu stăpân de sclavi.

Eterna discuție cu tehnologia. Să ții copilul departe, să nu aibă acces, să nu carecumva să pună mâna pe vreo tableta sau vreun telefon, că e prăpăd, acolo îl pierzi.

Forțez mereu comparația, dar exprimă cel mai bine contexul actual al părinților moderni: cei care se laudă că au învățat limba engleza de la cartoon Network interzic acum copiilor accesul la tehnologiile moderne.

Ei, cu puterea lor de Dumnezei mici, aleg să interzică tehnologia din viața copiilor, că e mai bine să trăiască sălbatic, offline, cu ei.

Știți de ce unii copii pică în extrema cealaltă și stau doar cu capul în tabletă/telefon? Pentru că device-ul nu îi ceartă, nu le pune condiții, nu îi reped, le dau șansa să o ia de la capăt de câte ori e nevoie ca să treacă un nivel la un joc, de exemplu.

Viitorul nostru va fi digital. Ce ne sperie pe noi acum pentru ei va fi normalitate, sunt născuți și crescuți încojurați de tehnologie, de digitalizare, de automatizări, de procese scurtate.

Desigur, discuția asta trebuie să fie și despre echilibru. Cât de mult timp îl lași cu tehnologie, cât de mult timp petreci tu cu el, cât de mult timp petrece singur, făcând activități.

În încheiere, repet, cred că părinții trebuie să fie un departament de suport pentru copilul lor, nu un GM autoritar care dictează toate deciziile și pașii următori.

Trebuie să fii acolo ca cel la care poate apela pentru ajutor, nu ăla de care trebuie să se ascundă. Și asta se obține cu încredere. Încredere pe care o câștigi, nu e un bun garantat.

11 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    ejt boring

  2. #2 Comentariu nou

    Totuși părinții ăia care se laudă că au învățat engleză pe cartoon network au ajuns la tv la vârste de la care își pot aminti ca adulți că se uitau la tv (7+ ani, poate un pic mai puțin pt unii).
    Copiii de azi ajung la tehnologie de la câteva luni. Sunt o grămadă de studii care arată că tv-ul și jocurile pe computer la vârste atât de mici nu sunt tocmai ok pt copii.

    • #3 Comentariu nou

      Echilibru, am și zis

    • #4 Comentariu nou

      „Sunt o grămadă de studii care arată că tv-ul și jocurile pe computer la vârste atât de mici nu sunt tocmai ok pt copii.”

      Ce studiu spune asta? Studiul pe care ai citit pe Internet pe medium.com?

    • #5 Comentariu nou

      Eu cred ca nu e ok sa nu ii arati cu ce se „mananca” lumea asta noua pt noi, normala pt ei. Daca nu ii arat eu copilului, apai cine si cum o va face?
      Nu mai merge doar leapsa in copaci pt ca sunt efectiv alte vremuri. Moderatia este cheia dupa umila mea parere.

  3. #6 Comentariu nou

    Bro, Ideea este sa nu ii arati chestiile astea cand e mic. Gen pana la 2-3 ani sa-l lasi sa copilareasca si sa-ti petreci tu timp cu el pentru sanatatea lui mintala. Cand se face mai mare poti sa-l introduci in lumea tehnologiei (cu moderatie).

    Intelegi? Daca nu du-te vorbeste cu un psiholog si mai vorbim.

  4. #7 Comentariu nou

    Rolul de parinte presupune printre altele sa iti ajuti copilul sa descopere tot ce ne inconjoara. Iar cu ajutorul tehnologie acest lucru este foarte usor. Partea grea este sa gasesti linia de separatie intre „ok” si „prea mult”.

  5. #8 Comentariu nou

    Fata mea, de 5 ani si ceva, a avut acces la telefon, tableta de pe la 3 cred. Nu sta mai mult de 1 ora pe zi cu telefonul in brate (in general, se uita la clipuri cu copii pe Youtube). Renunta singura dupa 30-60 min sau chiar mai repede daca ii propun sa ne jucam vreun joc sau sa facem ceva activitati din revistele cumparate de la gradinita (Pipo). Dupa cum zice si Andrei, echilibru!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.