Ce păstrăm, ce aruncăm?

Articol din categoria: liliput

Sunt unele chestii pe care le luăm de la părinți și le ducem mai departe, chiar fără să ne dăm seama că facem asta conștient.

Eu, de exemplu, am o chestie pe care am învățat-o de la taică-miu, cu timpul pentru familie în weekend.

Dacă în timpul săptămânii suntem toți care pe unde apucăm, în weekend, măcar o zi, hai să o stăm împreună, în familie.

Masa de weekend era obligatoriu, duminică, unde mai povesteam diverse, vorbeam chestii adecvate vârstei mele, un fel de status săptămânal, pentru colegii de la corporație. Nu prea făceam rabat de la ea, cel puțin nu pe timpul zilei. Seara mai ieșeam în oraș, când eram deja mare.

Sunt conștient de chestia asta și o fac voit, ori de câte ori pot.

Să stăm acasă cu toții, în weekenduri, să gătim împreună, să facem ordine în casă împreună, să mâncăm împreună, să ne jucăm, să ne uităm la filme sau să ascultăm muzică împreună. Sau să ne vedem cu familia extinsă ori cu prieteni apropiați și să stăm să petrecem timp împreună.

Și sunt convins să așa se cimentează relații, se construiește încrederea și se dezvoltă empatia, mai ales pentru copil.

Deși, după cum știți, sunt adeptul accesului copiilor la tehnologie, cred că interacțiunea umană este, în continuare, peste tot ce înseamnă interacțiune virtuală.

Emoții, empatie, sentimente, exprimare și expresie, se învață offline.

Așadar, mesele din weekend și zilele de weekend le voi păstra pentru familie și copil, chiar dacă sunt obiceiuri învechite și acum lumea văd că stă și interacționează online.

Pentru că dacă ne doream să fim singuri, nu mai făceam familie.

Am aruncat, în schimb, obiceiul prostesc cu „mâncat tot din farfurie”, „trebuie să mănânci cu pâine altfel nu te saturi”, „dacă nu mănânci tot nu primești jucarii”, chestii d-astea de condiționat, care nu fac decât rău.

9 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    La treaba cu mancarea am modificat si eu destule, ca veniseram amandoi cu bagajul ala de „sa fie muuult, sa nu murim de foame” lol:
    -Acum stim cat mancam, asa ca gatim si ne punem in farfurie atat cat trebuie.
    -Nu mai facem 100 de feluri de mancare.
    -Am invatat sa congelez painea. Habar nu aveam ca se pastreaza „ca noua”, asa ca, de cand i-am luat soacra-mii o masina super smechera de facut paine (nu petardele pe care le-a avut pana acum), imi face sapatamanal o paine, pe care o tai in doua. Jumate o pun la congelator (in hartie de copt si punga de congelat), iar cand e nevoie, o scoatem cu 3 ore inainte si o las asa, sa se decongeleze in punga. Efectiv, zici ca e proaspata. Nu se modifica, nu se fleoscaieste, nu isi pierde gustul.
    – Incercam sa nu mai cumparam 100 de chestii, sa fie frigiderul plin. Cate putin din toate, sau chiar deloc. Acum sunt magazine la tot pasul, daca vreau crenvrusti ma duc si cumpar atunci, nu tre sa iau cu o saptamana inainte si sa risc sa nu ii mananc si sa se strice.
    Sau, in loc sa cumpar un ciorchine de 6 banane, cumpar doar 4. Uneori, chiar doua. Atat pun in punga: 2 mere, 2 banane, 3 portocale, etc. Ma simt mai bine, cand vad ca nu mai mucegaiesc si trebuie sa le arunc.
    – Am invatat ca nu e nevoie de 2 feluri la masa. Suntem sedentari, lucram in fata calculatorului, nu la camp, asa ca mancam un singur fel, uneori doar doua mese mai consistente si in rest, cate un fruct, o branzica de casa, etc.
    – Micul dejun nu inseamna neaparat paine prajita cu sunca si oua, sau cereale. Am invatat ca poate fi si mancarea de ieri, reincalzita. Pizza de aseara. Uneori, chiar ciorba :)))

    Un alt lucru pe care l-am abandonat, a fost ideea de „curatenie generala”, aia de sarbatori. Am realizat ca nu e nevoie sa fac, daca intretin mereu. Asa ca nu mi se mai aplica. Ba chiar vroiam sa cumpar aspirator vertical si tot citesc comentarii ca „pentru curatenie generala, tot unul clasic e bun”… n-am inteles faza, ca n-am covoare, am doar parchet si gresie si oricum aspir de 2 ori pe saptamana. Si am doar… praf si firimituri de aspirat, nu aspir pietre.

    In rest, de acord cu articolul. Timpul petrecut impreuna este cel mai important. Ba chiar e mai important decat curatenia, ca tot ziceam de ea. Preferam sa las pe alta zi si sa joc un board game cu partenerul, daca ne simtim obositi sau fara chef.

    • #2 Comentariu nou

      blana! mai ales aia cu curatenia. acu am realizat ca nu avem „curatenie generala”

  2. #3 Comentariu nou

    Nu vreau sa fiu de ala care sa ti spuna ce sa faci, sau sa fac pe nutritionistul in comentarii pe bloguri, dar micul dejun are un rol foarte important. Cu alde pizza la micul dejun esti obosit, te ingrasi, ti se fleoscaie muschii pe tine, se urateste pielea, etc etc (fiindca influenteaza si alimentatia din restul zilei).

    Sigur ca nu trebuie acuma sa mananci ca Iisus Hristos, vroiam sa puncrez doar ce ca sunt nutrienti pe care e bine sa ii bagi in tine dimineata, nu s doar niste traditii sau legende.

    • #4 Comentariu nou

      @jupaneasa

    • #5 Comentariu nou

      Multumesc @nm.bradu, din fericire, nu mananc pizza zilnic la micul dejun si dieta mea e destul de curata, in general.
      Mananc normal, am rutina mea de fitness, deci nu e cazul. Sau, daca mananc nesanatos la una din mese, am grija ca celelalte sa fie curate, nu ma porcesc de dimineata pana seara.
      La micul dejun, in general, mananc asa:
      – smoothie (banane, mere, portocale, morcov). Asta e cel mai des, dintre toate. Pentru ca eu ma antrenez dupa micul dejun si daca mananc mai consistent, tre’ sa astept si o ora, inainte sa pot face cardio.

      – Paine prajita cu pasta de avocado (traiasca mini robotul, ca face o chestie cremoasa si buna. Fac cu usturoi, lamaie, sare, ulei de masline, eventual pun si ceapa, ca la icre) cu oua ochiuri (evident, doar cu o lingurita de ulei).
      – Daca am prin frigider, mai consum si mezeluri, telemea, legume, etc.
      – Cereale integrale cu iaurt

      Dar, daca ramane pizza de cu seara, care e diferenta intre un sandvis cu cascaval si sunca, sau pizza, care e tot pita cu branza si sunca :))) Merge.
      De ingrasat si fleoscait pielea a fost cand mi-am neglijat rutina de fitness si rontaiam prostii (seminte, covrigei, etc), sau mancam foarte tarziu, beam sucuri multe, etc.

    • #6 Comentariu nou

      Sigur ca nu-i drama daca se intampla din cand in cand, iar meniul tau e excelent 🙂 Probabil am interpretat si eu un pic exagerat, mi-a sunat de genul „sa mananci oua / cereale la micul dejun sunt prostii din batrani” si am vrut sa spun ca au si alea rolul lor.

  3. #7 Comentariu nou

    inca ma lupt cu „mananca tot din farfurie”. am 33ani.

  4. #8 Comentariu nou

    Andrei, titlul cu poza nu se potrivește.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.