Un proiect nou de jam and jazz în București.

Articol din categoria: andreiu

Un nou proiect de jazz și performance încearcă să revitalizeze scena culturală carantinată a României. Oamenii din Jam Circle vin cu aer proaspăt în plămâni și te invită să vibrezi pe muzici originale regrupate în vremuri neobișnuite, după ce, de-a lungul timpului, au împărțit scena cu muzicieni de renume mondial precum Chick Corea, Robert Glasper, Dianne Reeves, Jan Garbarek sau Antonio Sanchez.

În lipsa concertelor, a spațiilor culturale deschise, a publicului live, jazz-ul contemporan autohton s-a distanțat mai mult decât fizic și social, s-a retras în spatele ușilor închise, e în pericol de atrofiere. Pentru a preîntâmpina acest fenomen, The Jam Community a creat un spațiu sigur în care artiști din toată țara s-au adunat pentru a cânta, lucra și improviza împreună. În urma acestor sesiuni audio-video s-au cristalizat 8 portrete ale jazz-ului tânăr românesc de azi. Urmele contextului pandemic se văd și se simt, dar la fel de intens vibrează și bucuria scufundării în muzică alături de ceilalți.

The Jam Community este un grup de prieteni și muzicieni cărora le place să se joace, să improvizeze și să exploreze noi teritorii sonore. Muzică africană, blues, jazz, soul, funk, rock, dub, disco, hip hop, drum and bass, nu jazz — ei nu refuză nicio sursă de inspirație, niciun pretext pentru a interacționa neîngrădit, dând cu share la experiențe eliberatoare ale realului.

Dincolo de dimensiunea cathartică, proiectul Jam Circle este începutul unei acțiuni de arhivare și documentare a scenei actuale de jazz, care debutează cu proiecte muzicale aflate în strânsă legătură cu centrul comunității, incluzând atât artiști experimentați, cât și muzicieni la început de drum. Șase dintre band-uri au fost invitate direct să-și prezinte proiectele, în timp ce alte două au fost descoperite prin concurs: Adi Stoenescu Group, Marta Popovici & On the Fly, Muntet, A-C Leonte & The Bash, The Jam Community & Singer Takeover, Arcuș Quartet, cărora li s-au alăturat Ineffable (Miercurea Ciuc) și 7th Sense (București).

Cercul va fi completat cu un album Jam Circle — o compilație audio care adună cele mai intense lucrări ale artiștilor invitați. Și fiindcă artele vizuale dansează alături de muzică, studioul în care au avut loc înregistrările este pictat de IRLO, cunoscutul street artist nomad a cărui amprentă poate fi întâlnită în întreaga Europă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.