Importanța zonelor și monumentelor istorice

Articol din categoria: andreiu

În plimbările prin țară am observat cu bucurie că începem să ne dăm seama de potențialul turistic pe care îl poate avea o cetate, un bastion sau un centru istoric. Și incepem să renovăm, să restaurăm, să facem investiții pentru conservarea monumentelor istorice, investiții care ulterior vor fi amortizate din banii pe care îi vor lăsa turiștii acolo.

Să nu uitam nici de avantajele tangențiale pe care le poate aduce o astfel de investiție, cum ar fi cele economice, prin dezvoltarea unor afaceri mai mici sau mai mari în jurul obiectivelor turistice. De la hoteluri, moteluri, hosteluri la magazine de suveniruri și restaurante.
Astfel de situații am văzut în Sibiu, Cluj, Timișoara, Brașov și chiar in Alba Iulia, unde cetatea a fost  restaurată în așa fel încât poți spune că abia a fost construită. Eu am vizitat-o astă vară și am plecat mut de uimire de acolo. Câteva impresii despre astfel de obiective am scris într-un articol mai vechi.  O altă cetate care m-a impresionat foarte tare a fost Cetatea Câlnic. Foarte bine conservată, restaurată cum se cuvine, singurul impediment e că este un pic cam izolată.

Nici Bucureștiul nu se lasă mai prejos, săpăturile din centrul vechi aproape s-au cam terminat, iar lumea are liber la vizitat fosta curte domnească a Brâncovenilor, biserica Sf Anton din aceeași curte și chiar câteva hrube descoperite undeva în spatele Băncii Naționale.

Asta pentru că se dorește, există implicare, oamenii sunt proactivi și au realizat că este păcat să ții îngropată sub pământ o importantă sursă de venit.
Mi-aș dori să văd și la Brăila că se încearcă exploatarea turistică a hrubelor subterane care traversează orașul, hrube moștenite de la fosta cetate Brăila, fostă raia turcească. Momentan ele arată cam așa:

Hrubele restaurate, împreună cu frumusețea centrului istoric, cu Dunărea lângă și Lacul Sărat în apropiere ar propulsa orașul între cele mai recomandabile destinații turistice. Astea, bineînțeles, într-un viitor ideal, armonios și prosper.
Foto și foto
Textul face parte din campania “Brailenii de departe”, initiat de Fundatia Fiii Brailei. Articolul va fi preluat de Viata Brailei.

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    s-au apucat asta toamna de sapaturi in gradina mare….au descoperit niste mei, care cica ar fi de pe timpul turcilor si un schelet uman care nu se stie exact din ce perioada dateaza…acum asteapta sa vina primavara ca sa se apuce din nou de treaba

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.