caravana sanatatii si a faptelor bune

Articol din categoria: andreiu

Am primit aseara pe mail o prezentare a unei actiuni de voluntariat care m-a impresionat. Voi stiati de Raliul Mongoliei? Daca da, felicitarile mele, daca nu, nu e cu suparare ca nici eu habar n-aveam pana sa-mi explice baietii astia.  Procedura e simpla, se pleaca din Europa, fiecare echipa cu masina ei si odata ajunsi la destinatie o doneaza autoritatilor de acolo, pentru ca oamenii aia sunt cu mult sub ceea ce numim noi civilizatie. Ai nostrii bravi voluntari s-au gandit sa plece cu o ambulanta. Din punctul meu de vedere, nu s-au gandit rau deloc.

Dar hai sa vedem mai bine ce zic ei:

„Suntem mândri să ne putem prezenta simplu, ca prima echipă românească

participantă la cel mai mare raliu caritabil din lume. Aflat la cea de a 7-a ediţie, „Mongol

Charity Rally” este o cursă de peste 10 000 de mile, desfaşurată pentru şi în numele binelui.

Înarmate cu bunavoinţă şi curaj, peste 400 de echipaje pornesc anual din marile oraşe

ale lumii civilizate spre Ulan Bator, capitala Mongoliei. Mongol Charity Rally nu este despre viteză sau victorie ;  este o cursă pe cont propriu, fără asistenţă tehnica sau medicală, fără maşini de back-up, organizată cu scopul nobil de a dona la destinaţie toate mijloacele de transport folosite, alături de o sumă cât mai consistentă de bani. Aceştia din urmă sunt viraţi către Christina Noble Children’s Foundation, o organizaţie care se ocupă cu îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor din Asia, iar autovehiculele ajung acolo unde consideră statul Mongolez că sunt de trebuinţă.

Peste 100 din cele 400 de echipe înscrise în ediţia din 2011 vor lua startul îmbarcate în ambulanţe, iar Paramongols işi doreşte să se numere printre acestea. Întrucât mai mult de o treime din populaţia Mongoliei duce înca o viaţa nomadă, sistemul medical de acolo este bazat în totalitate pe serviciile de urgentă. Cei trei milioane de locuitori ai ţării sunt răsfiraţi pe o suprafaţă mai mare decât aceea a Europei de Vest iar drumul către un spital sau altul, adesea anevoios, se desfăşoară în mod frecvent cu ajutorul animalelor din gospodării.

Necesitatea unui parc auto sănătos a devenit una dintre preocupările principale ale statului, dar ritmul în care această „reformă” se duce la bun sfârşit este lent şi direct dependent de îniţiative precum ” Mongol Charity Rally”.

Echipa noastră este formată din cinci tineri din cinci colţuri ale ţării şi din domenii profesionale diferite, uniţi doar prin dorinţa de a face bine atunci când este mai greu şi acolo unde este mai necesar. Suntem conştienţi că nici României nu îi lipsesc probleme de acest fel şi de aceea, în concomitent, proiectul Pramongols va susţine SMURD şi o serie de alte acţiuni caritabile din ţară.

Despre ce urmează nu ştim cu certitudine decât că, ninge-plouă, pe data de 23 iulie ambulanţă românească işi va porni motoarele pentru a lua parte la “Mongol Charity Rally 2011”. De acasă vom pleca spre Praga, una dintre liniile de start, iar de acolo spre Ulan Bator, unul dintre capetele lumii şi “finish”-ul acestei curse.

Legat de ce ne aşteaptă pe drum, intuim că ne vom rătăci, că vom repara maşina de mai multe ori, că vom face în jur de 10 pene de cauciuc, că vom vorbi pană ne vor durea mâinile şi că oricât de nemţeşte am plănui lucrurile, multe ne vor lua prin surprindere.

Însă dacă totul decurge cum sperăm, din toamnă, o parte din Mongolia va renunţa la camile pentru transportul bolnavilor iar ambulanţa românească va salva vieţi în continuare. Pană atunci şi pană acolo sunt însă multe de făcut.

Implicaţi trup şi suflet suntem; singuri, sperăm că nu. Sprijiniţi-ne cu ce vă este la îndemână, căci nici sfaturile, nici ideile şi nici fondurile nu ne prisosesc.”

Daca vreti mai multe detalii despre ei, ii gasiti pe FaceBook acum si in cel mai scurt timp si pe www.paramongols.ro. Dar pagina de facebook ofera toate informatiile pe care vreti sa le aflati de la ei.

Eu va zic succes si sa ne scrieti din Mongolia!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.