Aud din ce în ce mai des chestia asta. Oameni care au idei mișto, proiecte bune sau inițiative care ar putea avea impact se lasă descurajați de lipsa bugetului și aleg să nu dezvolte nimic în zona de promovare și de digital.

Pe cei mai mulți îi înțeleg, având în vedere prețurile nejustificare care se tot aruncă prin piață, mai ales din zona de influencing în modă și altele asemenea. Mii de euro pentru 2 clickuri, restul e waste, că sutele de like-uri nu te ajuta cu nimic, absolut cu nimic. Nici nu vând, nici nu îți duc cauza mai departe.

Pe de altă parte nu le înțeleg frica, teama de a întreba măcar. Da, nu îți vor răspunde 50%, dar poate 50% vor răspunde și poate dintre ăia 50% măcar 10% te vor și ajuta. Și de aici poți porni bulgărele. Așa cum economia începe la  1 leu, așa și efectul bulgăre începe de la un prim pas.

Ai o idee în care crezi? Ai un proiect care simți că ar putea reuși cu puțin ajutor? Cere ajutor, întreabă, vorbește cu oamenii.

Bine, prin proiect reușit nu mă refer la bani ca să-ți iei ultimul Iphone sau să pleci un weekend cu pisi la mare.

Eu am avut două idei de proiecte, unul în 2016, unul în 2018. În 2016 am cerut ajutorul ( nu bani, nu sfaturi, doar 3 rânduri scrise) la vreo 100 de oameni, oameni din industrie. Mi-au răspuns vreo 10, dar ăia 10 m-au ajutat mai mult decât suficient.

În 2018 am o idee de aplicație pentru care nu am decât ideea, o strategie de lansare și un draft de business plan. Am cerut sfatul unor oameni nu foarte apropiați mie și mi l-au dat. Că m-au adus cu picioarele pe pământ și mi-au pus o frână, e partea a doua. Dar am primit confirmarea lor că poate fi un proiect bun.

Sunt o grămadă de chestii care au reușit pornind fără buget, sau fără buget substanțial. Și simt că o să pot și eu să-i dau drumul la apă.

Poate am avea nevoie și de o conferință în zona asta, pentru cei care vor cu adevărat să facă lucruri, dar nu au bani. Că de influenceri plătiți pe mii de coco suntem plini.

Nu toți oamenii sunt răi, o să fii surprins de asta.