Nu pot să nu observ cum în ultima vreme ne aflăm într-o mare confuzie între atragerea atenţiei, semnalării unor greşeli şi rautăcism, cârcoteală. Imediat cum atragi cuiva atenţia că a greşit eşti catalogat ca rău. Un hâtru care este mult prea preocupat de probleme altora în loc să îşi vadă de treabă.

Fie că vorbim despre o banală greşeală de gramatică, scrisă sau spusă, sau despre viaţa profesională, replica e aproape la fel : „hai că eşti rău!”. Ok, sunt rău, din punctul tău de vedere, dar eu mi-am făcut datoria. Ne este din ce în ce mai greu să acceptăm critica şi avem tendinţa de a ne crede perfecţi în tot ceea ce facem. Avem cele mai bune idei, facem cele mai tari chestii, suntem centrul universului şi soarele se învârte în jurul nostru. Ferească sfântul să vină cineva şi să ne spună că realitatea poate e alta.

Pe de altă parte, tot mai mulţi oameni din jurul meu aleg să nu mai reacţioneze, să nu mai intervină, să nu mai atragă nimănui atenţia. Pe principiul :” mă doare in 14 pe mine de ce face X”, oamenii X ajung să persiste în a face aceleaşi greşeli şi din moment ce nimeni nu le spune nimic, consideră că fac bine ceea ce fac. Şi o fac în continuare cu o naturaleţe care te face uneori să ridici din sprânceană. Pentru că ei consideră că e bine!

Aşa apar speciliştii în comunicare ce pun virgula între subiect şi predicat sau PR care trimite mailuri cu toate adresele la „to”. Aşa apar mereu oameni care vor fi avansaţi şi vor ajunge poate să ne conducă, pentru că nimeni nu i-a tras de mânecă la un moment dat.

De fiecare dată când te vei mira şi vei ridica din sprânceană la auzul veştii că cineva a obţinut ceva ce nu merita, gândeşte-te de câte ori puteai să îi corectezi sau să-i atragi atenţia dar ai preferat să spui :” lasă-l mă în legea lui!”