Duminică este din nou SuperBowl, ăla cu multe reclame, cu Coldplay și Lady Gaga la pauză și cu un meci de fotbal american presărat printre ele.

Pentru cei care nu știu cu ce se mănâncă fotbalul american, cei de la NFL au facut un filmuleț scurt ca să vă familiarizați. Probabil s-au prins că jumate din cei care se uită la meci sunt habarniști.

Meciul de anul ăsta este ediția cu numărul 50 și se joacă între Denver Broncos și Carolina Panthers. Ambele echipe au fost numărul 1 în conferința lor în timpul sezonului regulat dar povestea sezonului lor este foarte diferită.

Carolina, campioana NFC și Quarterback-ul ei Cam Newton zis și SuperMan, a dominat tot sezonul și a pierdut un singur meci cu rivala Atlanta Falcons. In playoff a avut 2 victorii clare contra Seattle Seahawks și Arizona Cardinals. Acum sunt în Superbowl pentru a doua oara în istorie și este favorită la casele de pariuri.

Denver a terminat sezonul regulat cu 4 înfrângeri, la egalitate cu New England Patriots și Cincinnati Bengals dar a fost numarul 1 în AFC după ce s-au aplicat criteriile de departajare. Quarterback-ul lor, Peyton Manning are 39 de ani și este departe de cea mai buna formă a carierei, o carieră în care a câștigat deja un Superbowl, 5 trofee de MVP și deține majoritatea recordurilor individuale din NFL. In plus Manning a avut probleme cu accidentările și a ratat 4 meciuri în sezonul regulat și unul în playoff. Acest meci este cel mai probabil ultimul din cariera lui.

Cât despre meciul în sine, acesta va fi o bătălie între tinerețea și entuziasmul lui Cam Newton și experiența lui Peyton Manning. Totuși, Cam Newton  va fi cel mai probabil MVP-ul acestui an în NFL și asta o face pe Carolina favorită. Din punct de vedere defensiv Denver a impresionat în ultimele meciuri din playoff cu Pittsburgh și New England și pare a avea avantaj în fata celor din Carolina.
Pentru prima data în ultimii ani meciul este transmis în direct și de către o televiziune din România așa că va fi ușor pentru toată lumea să îl urmărească. Păcat că nimeni dintre pasionați nu se va uita, având în vedere că reclamele din state nu vor fi difuzate la retransmisia de la noi.

Eu aș pune banii totuși pe Denver.

Articol scris în colaborare cu bunul meu prieten Memo, mare fan Bengals și cel mai informat om din România referitor la tot ce înseamna NFL.

P.S: precizare: în România, meciul este Luni dimineață, 08 februarie,  la 01:30, nu Duminică, 7 februarie cum scrie toată lumea!