Am auzit dimineață la radio spotul pentru dăruieșteviață.ro. Noi facem un spital, primul spital pentru copii, oncologie, boli rare sau traume. Probabil că știm cu toții despre ce este vorba, nu mai este cazul să insist pe subiect.

Las mai jos un spot care să-ți ridice părul pe tine, un pic.

Pe lângă asta, vedem tot felul de inițiative cetățenești, unde noi, populația, donăm ca să facem bine niște copii sau niște bătrâni sau să le facem bine unor copii sau unor semeni aflați în nevoie. Companiile de telefonie se implică activ în educație, donează internet, tablete, conectează copii și le acordă o șansă pentru a putea merge la școală, în condițiile astea. Alte companii donează mâncare sau haine.

Noi, cetățenii, donăm lunar, 2 euro sau 4 euro, către cauze, fără să cerem nimic în schimb, fără să cerem voturi sau statui, pur și simplu ne implicăm să facem bine. În paralel cu taxele și impozitele către bugetul de stat, lunar sau la 3 luni, depinde de la caz la caz.

Și nu pot să nu mă întreb pentru ce mai plătim o parte din impozite la stat. Dacă statul eșuează în asigurarea minimelor condiții, mai ales pentru copii, de ce ne mai cere taxe? Dacă nu avem unde să ne tratăm copiii, dacă nu găsim vaccinuri sau clinici performante, de ce mai vii la noi să ne ceri bani?

Doar pentru a putea pune borduri și a măslui licitații? Doar pentru a inaugura secții de spitale care zac închise cu anii, pentru că inaugurările au fost făcute strict cu scop politic?

Care mai este rolul tău, de stat, în acest scenariu?