Am să scriu câteva reguli elementare de conduită la volan, mai ales în situaţii dificile, cum ar fi poleiul, ceaţa, ploaie sau zăpadă.

Încep de la premisa că toată lumea are cauciucuri de vară, doar nu o să ne apucăm să schimbăm cauciucurile doar pentru că aşa zic unii  din guvern.  Şi pe lângă gumele de vară, avem cu toţii capete de centură cumpărate de la semafor, ca să păcălim senzorul de centură, da?  Mai trebuie avut grijă şi cum ne comportăm cu maşina pe gheaţă şi polei. În nici un caz frână de motor, oprirea să se facă doar cu frână de picior, călcată până la fund.

Ah, şi decât să  uitaţi cumva farurile aprinse când coborâţi din maşină, mai bine le lăsaţi stinse.

Glumesc, desigur. Cele spuse mai sus sunt o parte din problemele pe care le întâlnim în traficul nostru de toate zilele. Nu contează că :

”Dintr-un milion de români, circa 110-120 îşi pierd viaţa pe şosele în fiecare an, arată statisticile Poliţiei Rutiere. În Marea Britanie, una dintre ţările care reuşesc să ţină sub control numărul accidentelor, mor pe şosele circa 15-20 persoane la milionul de locuitori.”

sau că :

 

“România deţine recordul negativ al morţilor pe şosele. Faţă de Marea Britanie sau Suedia, la noi mor
de 6-7 ori mai mulţi oameni la milionul de locuitori în accidente rutiere. Românii mor la vârsta de 36-
37 de ani, în medie, vârstă la care ar mai fi avut multe de făcut. Dăm vina pe drumurile proaste, însă
nu acesta este motivul, ci faptul că în şcolile de şoferi nu suntem învăţaţi reguli de bază ale conducerii
defensive, care ne pot salva viaţa”

Ne place, din păcate, să abordăm problema conducerii defensive cu atitudinea : „N-are cum să mi se întâmple mie, e ok!”. Dar nu trebuie întotdeauna să fie vina ta. E de ajuns să fie vina altcuiva şi să îţi pară rău ulterior pentru că nu ai fost un pic preventiv în trafic.

Cele doua citate de mai sus îi aparţin lui Titi Aur şi sunt extrase dintr-un curs de conducere defensivă, curs pe care îl pot primi toţi cei care încheie online o poliţă de asigurare de pe  RCA Ieftin. De asemenea, DVD-uri cu acest curs de conducere defensivă se mai pot câştiga în fiecare zi  şi pe pagina lor de facebook.

 

Eu pun la bătaie 3 astfel de DVD-uri, celor 3 oameni care îmi spun cum i-a ajutat pe şosele conduita preventivă şi de când au adoptat acest stil.