În loc să construiască creșe și grădinițe de stat, unde este aproape imposibil să găsești loc, guvernul, prin reprezentanta sa pe probleme de familie, dna Firea, a găsit soluția mai mult ca prefectă: statul să garanteze niște credite acordate părinților, cu care să fie plătită creșa sau grădinița.

Știrea este aici.

Să trecem peste creditul pentru nuntă sau botez, unde trebuie să fii eminamente cretin ca să faci așa ceva, să ne aplecăm atenția către zona de educație a copiilor.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a explicat, la Antena 3, câți bani vor putea fi luați prin astfel de credite garantate de stat:

  • Credite în cuantum de 10.000 de euro, pentru studenţi, pentru a-şi plăti anumite nevoi personale
  • Credite de 15.000 de euro pentru tinere familii sau pentru tineri, în general, nu neapărat constituţi într-o familie

Firea spune că aceste credite vor putea fi acordate tinerilor pentru plata chiriei, pentru plata creşei, grădiniţei, și afterschool-ului la care merg copiii, dar şi pentru evenimente personale – nuntă sau botez.

  • „Diferenţa dintre aceste credite şi un credit obişnuit de consum, care poate fi contractat acum de la o bancă privată este în primul rând garanţia statului.
  • Nu se cere dovada unor venituri, nu se pune gaj pe o anumită proprietate, deci sunt favorabile tinerilor şi sunt asemenea celor pe care noi le cunoaştem, dar din păcate, doar din literatura de specialitate sau din filme”, a precizat Gabriela Firea.

Acum, de unde stau eu și restul prietenilor mei cu copii, dacă mi-ar fi zis cineva acum 6 ani că pot face credit ca să-mi dau copilul la creșă, cred că mă gândeam un pic mai mult înainte de a-l face.

Încă o rată este tot ce-ți poți dori de la viață, mai ales acum, când evoluează roborul ca zmeul din basme.

Pentru că, dacă nu îți permiți să dai 2000 de lei/lună, timp de 3 ani ( să zicem, în medie) mai bine dai 500 de lei ( nu cred ca găsești mai mic) timp de…10 ani? Nu știu cum e calculul asta, mai ales că după grădiniță urmează școala și vin alte probleme de rezolvat.

Și plus că un copil vine și cu alte costuri, că unii mănâncă, au nevoie de haine, că mai și cresc, mai au nevoie și de jucării, poate chiar și de o casă cu căldură și apă caldă. La toate costurile astea, dna Firea zice că e bine să adauge și o rată pt creșă/grădiniță.

Să facem credite ca să avem copii.