Pentru că s-a împlinit anul de când kiddo merge la creșă, unde se dezvoltă super bine și mișto, alături de niște copii fericiți și educatoare super-devotate, mă gândesc să împărtășesc un pic cum am luat decizia pentru o creșă și nu pentru alta.

Un fel de ghid, dar și un pic de food for thought, că nu e atât de ușor pe cât pare.

Astfel, am luat decizia ca de pe la 1 an jumate, copilul să intre în colectivitate. Am considerat că așa e cel mai bine, atât pentru copil cât și pentru noi. A început research-ul făcut. Pe internet (Mariana s-a ocupat de asta, eu urăsc profund tot ce înseamnă grupuri de părinți, forumuri de discuție, adunări online cu tone de frustrări și aere superioare vărsate pe internet) și offline, adică mers și vizitat creșa, stat de vorbă cu educatoarele, observat condiții, și, cel mai important, observat copiii. Reacțiile lor, cum se manifestă, cum reacționează, cum se raportează la educatoare, la ceilalți copii.

Asta pe lângă activitățile educaționale, program, mâncare, factori eliminatorii.

După ce am dat mailuri, am vizitat, am văzut, am tras linie și am ales creșa unde credem noi că are toate șansele să ne facă copilul fericit, în primul rând, apoi îi poate asigura o dezvoltare armonioasă și unde să poată progresa într-un ritm normal și armonios. Ceea ce ne-a ieșit până acum.

Între toate vizitele, am fost la una cu super-review, super recomandări, toate la superlativ, o nebunie curată, nici nu aveai cum să refuzi așa ceva. Numai că am fost cu Mariana la vizită și inițial am crezut că e vacanță. Era o liniște mai ceva ca la Bellu. Nici un sunet. Abia când am intrat am văzut copiii, toți la măsuțe, desenând ceva, într-o liniște totală. Mai rău ca la cazarma militară. Am mulțumit frumos, am făcut stânga împrejur și am ieșit rapid.

Scriu asta pentru că aseară, între joacă și gătit cu kiddo, s-a oprit din ce făcea, s-a uitat la mine și a zis : „tati, sunt cea mai fericită!”.

Și pentru noi e mai important să avem un copil fericit decât să avem un copil care să știe să scoată radical din 12435412 la 2 ani jumate.