Cel putin asa spune rezultatul unui studiu efectuat de cei de la result development care au intrebat 110 manageri romani, dintre care 35,5% vin din companii naţionale si 64,5% din multinaţionale. Pe locul doi, la mica diferenta ar fi neasumare responsabilitatilor. Sunt curios care ar fi si explicatiile sau cauzele pe care le vad ei pentru aceasta situatie.

Imi permit sa comentez un pic pe seama rezultatelor si sa spun ca  ar trebui sa fie un mare semnal de alarma aceasta statistica. In mare masura, lipsa de implicare a angajatilor este cauzata de un management si o strategie prost alese, care nu incurajeaza implicarea si initiativa subordonatilor, ci dimpotriva, aplica masuri care suprima orice actiune de acest fel. Si decat sa pice in dizgratiile sefului sau sa ajunga subiect de misto printre colegi, angajatul alege sa-si bage picioarele si sa tina ideea pe care o are pentru el. Astfel se pierd foarte multe oportunitati, atat pentru dezvoltarea individuala a salariatului cat si a organizatiei.

Cat despre neasumarea responsabilitatilor, lucrurile sunt cel putin la fel de discutabile, cauzele fiind diverse. In termeni largi, s-ar putea reduce problema la rea vointa angajatului sau la tipul de management ales de catre persoana responsabila.

Oricum,  inainte sa aruncam piatra in angajati ar fi benefic sa facem o analiza a stilului de conducere pe care il alegem.

Rezultatele complete le gasiti in poza de mai jos.