În timp ce normele ISU sunt încălcate cu seninătate și siguranța cetățenilor care călătoresc cu metroul este pusă nonșalant sub semnul întrebării, cei de la Metrorex au descoperit niște probleme care trebuiesc rezolvate fără amânare.

Asiguratul că toții câinii de la metrou poartă botnițe.

Inclusiv cei care nu trebuie să poarte botniță, prin lege. Este a doua oară când se urlă după mine la metrou să pun botniță câinelui, deși bulldogul francez nu trebuie să poarte așa ceva. Ba dimpotrivă, este chiar contraindicat, ei având botul ăla turtit care îi predispune la boli respiratorii.

Așa. Ieri intru la metrou, la dristor, cu blănosul în lesă. Moment în care începe o tanti de la casierie să urle după mine: ”botnițăăăăăă!!! fără botniță nu intră câineleeeee!”

Încerc să-i explic că legea nu mă obligă să poarte botniță, că am lesă și saci de caca la mine, sunt ok, nu trebuie să țipe la mine dacă nu cunoaște legea. Încearcă ea să-mi spună una alta și până la urmă conchide cu ” la metrou e altă lege”.

”Bine, aștept să vină cineva să mă amendeze” Și am plecat în drumul meu.

Ce spune legea despre câinii obligați să poarte botniță:

Art. 1 Prin caini periculosi se intelege cainii apartinand urmatoarelor rase, grupate in doua categorii, dupa cum urmeaza:
a) Categoria I: Cainii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
b) Categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Art. 2 Prin caini agresivi se intelege:
– orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private
– orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop.
Nu intra in categoria cainilor agresivi:
– orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine;

– orice caine folosit de unitatile de politie, de jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, care, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana.

Mai multe detalii despre încadrări juridice, indicații și contraindicații, aici.

Mi se pare incredibil comportamentul Metrorex.

Ca să anticipez reacțiile unora, da, sunt cazul de câini agresivi chiar dacă nu sunt încadrați de lege și care pot mușca/ataca. În primul rând că bulldogul francez nu prea are cum să muște din cauza constituției sale dubioase și în al doilea rând, în cazul în care totuși să presupunem prin absurd că ar mușca pe cineva, sunt eu care răspund pentru faptele sale.

În cazul în care se va întâmpla vreun accident la metrou din cauza metrorex, cine va răspunde?