Eu cred ca noul cod al muncii se va schimba acum doar de dragul de a fi schimbat. Pentru ca in el va trebui schimbat din nou in curand. Nu o sa fac referire la toate prevederile despre care s-a discutat pana acum care fac referire la conditiile de angajare, perioada de proba, ore suplimentare, metode de concediere etc.

Mie mi-a atras atentia urmatoarea chestie: incurajarea angajarilor pe perioade determinate.  De ce va trebui modificat iar codul muncii? Pentru ca de acum incolo, prevad ca o pondere foarte mare a contractelor de munca vor fi incheiate pe perioada determinata. Ca sa nu mai aiba angajatorii dureri de cap cand vor vrea sa concedieze un salariat.

Insa, daca acum bancile o duc bine pentru ca principala cerere de creditare vine din partea statului, speram ca intr-un viitor nu foarte indepartat, economia sa dea semne de revenire, cand statul nu va mai fi nevoit sa se imprumute de la banci si institutiile bancare isi vor intoarce fata catre populatie.  Aceasta masura, corelata cu efortul statului sa indrume populatia catre consum vor cauza o criza in domeniul bancar, pentru ca in acest moment nici o banca nu acorda nici un fel de credit persoanelor cu contract de munca semnat pe perioada determinata.

Astfel, fie bancile, fie statul se vor vedea nevoiti sa faca unele modificari. Si cum bancile au demonstrat ca nu prea accepta schimbari impuse, tot statul va trebui sa faca primul pas. Fie sa garanteze creditele contractate de populatie, ceea ce e cam absurd, fie sa faca anumite corecturi asupra codului muncii.

Sa vedem cum o sa iasa.