System of a down. Trupă rock, niște băieți din state, cu origini în Armenia. Contează prea puțin de unde sunt, nu asta e important. Important e că ei au o obsesie, de multă vreme: genocidul armean. Adică un moment în care turcia a decimat populația armeană.

System of a Down, adică:

Serj Tankian: născut în Liban, apoi emigrat în State

Daron Malakian: născut în State

Shavo Odadjian: născut în Erevan, emigrat în State

John Dolmayan: născut în Liban, emigrat în State.

De când s-a format trupa asta, spre existența ei worldwide, a avut un mesaj: conștientizarea de către lumea toată a genocidului armean, care a avut loc în1915- 1916 și care nu era recunoscut, pentru că nu e bine să te pui cu turcii. Subiect care pe turci îi cam râcâie pe mațe, că au niște meciuri și cu kurzii, și nu ar vrea să rămână în istorie ca nenorociți, dincolo de antalia și kusadasi.

În 2015, la Erevan a avut loc un concert al SOAD la care mi-ar fi plăcut să fiu prezent, din rațiuni pe care le veți înțelege în clipul de mai jos. A fost live pe youtube, în format HD, disponibil pentru lumea întreagă. Cifrele zic că au fost undeva peste 200.000 de participanți la concertul ăsta, în plină ploaie.

Am putea spune că a fost doar o mișcare de marketing, doar că nu. Atât Serj Tankian cât și trupa au fost mereu acolo, activi cu mesaje pro Armenia și pro conștientizare a genocidului armean. Deși sunt departe, născuți prin alte zări, crescuți în alte culturi, au tras mereu un semn de alarmă asupra situației din Armenia.

Dincolo de genocidul armean, SOAD au fost alături și de oamenii care au luptat în războiul din Nagorno-Karabakh. Deși luptele contemporane nu mai interesează pe nimeni, ei au fost alături de oamenii care luptau acolo și au scos două melodii pentru ei, dintre care una a ieșit bine de tot:

Am mai scris despre asta, dacă ar fi să plec la război, aș pleca pe melodia asta

Unde voiam să ajung, ca să am și o concluzie. Știu că e joc politic, că Turcia și-a luat nasul la purtare și că prietenul nostru de la vest trebuia să reacționeaze, dar, o chestie foarte importană s-a întâmplat zilele trecute:

Președintele Biden a recunoscut genocidul armean.

Thank you to President Joe Biden for properly recognizing the #ArmenianGenocide today. This is extremely important but…

Posted by Serj Tankian on Saturday, April 24, 2021


Chestie anunțată chiar de Serj Tankian pe pagina lui.

Pentru mine asta înseamnă influență. Să te știe o lume întreagă, de pe fiecare continent, să fie conștienți de problemele pe care le semnalizezi și să-ți iasă. Dincolo de jocurile politice, sigur rockerii ăștia nespălați au avut o contribuție.

Serj e cel mai activist rocker și invers. A dat, brusc, un scop, notorietății. Mesajul lui a fost validat și aprobat. Putea să vândă adidași cu 29% discount, dar a ales să aleagă o cauză bună, necunoscută, aproape anonimă și să o facă cunoscută la nivel mondial.

Rockerii rulează fin!