Săptămâna asta, pe la început, adică luni şi marţi am fost la Brăila să îmi înmatriculez maşina. Eu m-am dus ca o floare, fiind convins că rezolv ţaca-paca în vreo jumătate de zi şi gata. Doar că socoteala de acaă nu a fost aceeaşi cu aia din târg. În mare parte pentru că statul român este o entitate imbecilă, condusă şi locuită de personaje după chipul şi asemănarea ei.

Eu am avut noroc cu un prieten care m-a îndrumat super bine, mi-a spus ordinea în care să fac formalităţile şi cum să alerg ca să fie bine. Dar, cu toate astea, de funcţionarul de la ghişeu nu se trece!

Dacă vrei să înmatriculezi o maşină trebuie plătită o taxă de mediu, taxă pe care ţi-o calculează cei de la ANAF şi pe care o achiţi la trezorerie. Dar, ca să poţi ajunge la funţionarul de la ANAF trebuie să achiţi o taxă de timbru de 2 lei. Taxă de care afli abia când ghici ce?! eşti deja în faţa funşionarului şi îţi spune că nu poate prelucra dosarul fără aia. Dacă aveţi impresia că taxa de timbru pentru ANAF se achită la ANAF, vă înşelaţi grav. Se achita la FISC. Care în Brăila e în altă clădire.

Când te vezi cu dosarul gata şi ajungi la  trezorerie să plăteşti taxa, acolo te aşteaptă încă o aventură: dai foaia de la ANAF la ghişeul 16, plăteşti la ghişeul 17. Doi oameni plătiţi să facă munca unuia. Că aşa e la stat, trebuie să stăm la 2 cozi, când putem sta doar la una, trebuie să plătim taxe ca să putem plăti taxe şi să ne facem nervi cu funcţionarii.

Deja e cunoscută treaba şi faptul că sistemul e putred, nimeni nu face nimic. Dacă stau şi adun timpul petrecut pe la cozi, între cozi şi între clădiri, realizez că a durat mai mult decât operaţiunea în sine.

Ah, am văzut în toate birourile statului nişte plăcute pe care scria mare şi frumos “În acest birou nu se primesc atenţii”. (dacă întorci capul spre dreapta o să vezi un stol de porci survolând casa ta. Exact)

Când am putea foarte simplu să facem un birou în sediul poliţiei unde să se facă dosarul complet, să se achite taxe şi alte drăcii.

Una peste alta, am terminat, abia marţi pe la 13:00. Şi aveţi grijă la 12-CMA