Săptămâna asta am fost la o prezentare a celor de la Michelin despre siguranţa rutieră la nivelul Uniunii Europene unde am putut vedea şi câteva cifre destul de urâte despre situaţia de la noi din ţară. Suntem fruntaşi la numărul de accidente şi la numărul de victime ale accidentelor de circulaţie. Şi nu oricum, ci cu mult peste medie. Dacă, de exemplu, la numărul de morţi per milionul de kilometri parcurşi de maşini pe şosele scara europeană este de la 0 la 30, noi suntem undeva mult peste, cu o medie de 43. Adică cu vreo 50% peste numărul maxim.

Cauzele sunt multiple iar vina se împarte între şoferi şi pietoni. Probabil cea mai mare problemă este lipsa educaţiei rutiere şi a unui spirit civic care să corecteze abaterile unora. Eu aş arunca responsabilitatea şi pe umerii autorităţilor care nu sunt în stare să facă legislaţia în concordanţă cu ce se întâmplă pe străzi. Atât timp cât nu vor fi sancţiuni mai drastice, ne putem aştepta la chestii nasoale pe şosele.

Acum, dacă tot vine iarna şi temperaturile vor scădea din ce în ce mai tare, vă las să vedeţi un clip în care este explicat de ce sunt necesare şi utile anvelopele de iarnă. Trecând peste sentimentul de revoltă împotriva a ceva impus prin lege, poate reuşim să ne dăm seama de ce au fost create anvelope de iarnă şi de vară.

Dacă reuşim să înţelegem că responsabilitatea pe şosele va duce la scăderea numărului de accidente, dacă ne vom da seama că reviziile trebuiesc făcute la timp şi că durata de viaţă a unui pneu nu trebuie forţată, dacă învăţăm să traversăm doar pe culoarea verde sau să ne asigurăm de 3 ori înainte să punem piciorul pe stradă, poate vom ajunge să ocupăm un loc mai bun în statisticile alea naşpa şi urâte.