job

Da, e un titlu greu de digerat pentru foarte multă lume. Dar o să explic raţionamentul mai jos.

Am avut ocazia până acum să ies de câteva ori din ţară, să văd abordările şi comportamentul altor popoare şi să am posibilitatea să compar, cel puţin din punct de vedere al turismului.  M-am săturat să văd şi să aud mici comercianţi români plângându-se că nu merge bine turismul, că fuge lumea prin alte părţi, pe la alţii şi la noi nu.

Păi să vedem de ce:  pentru că la noi, tu! comerciantule! alegi să îţi baţi joc de clienţii tăi pe când alţii, ăia de afară, fac totul să-l fidelizeze. Tu serveşti prost, ai jeg, ai mâncare proastă, ai taxă pentru piscină, pentru sezlong, pentru aer condiţionat, pentru tot ce prinzi. Să-l arzi pe fraier, că oricum pleacă şi vin alţii în urmă. Ai rulaj, te doare în 14.

Ăla de afară în schimb te caută în coarne, îţi oferă o grămadă de servicii, acces gratis la piscină şi saună şi spa. Pentru că vrea să te păstreze, să se asigure că revii şi la anul şi că, de ce nu, îl şi recomanzi altor prieteni sau cunoştinţe. Îmi vine în cap cazul Lefkada de anul ăsta, care a fost atât de promovat încât m-a făcut curios. Chiar dacă a fost sau n-a fost campanie.

Ar mai fi şi lipsa de viziune pe termen lung. Acum 1 săptămâna am fost la plimbare pe la Târgovişte şi Curtea de Argeş.  La Târgovişte, în parcul din spatele turnului, unde e şi gradina zoo, doar 2 terase, am stat la una dintre ele să mâncăm ceva. Proastă servire, am aşteptat o grămadă, a venit într-un final, chelnerul vorbind în 3 peri. Apoi, nici un magazin de suveniruri în afară de ăla de unde luai bilet, care avea 2 modele de magneţi şi nişte cărţi poştale. Atât. Curte domnească, obiectiv turistic.

În Brăila aceeaşi poveste. Insula Mică a Brăilei, o deltă mai mică, rezervaţie mişto, potenţial maxim pentru turism. Ce se face? Fix nimic, în afară de nişte indicatoare rutiere. Nu tu infopointuri în Brăila, nu tururi organizate, nu nimic. Nu promovare, nu semnalizare, nimic, canci, ioc, sufletu’. Ce fac oamenii din Brăila şi localităţile limitrofe? Exact. Se plâng că sunt săraci şi nimeni nu face nimic pentru ei.

În schimb în Grecia e mişto, pentru că acolo ne duc ăia, ne arată nişte pietre pe un munte şi ne zic că ăla e locul unde stăteau zeii. Şi noi credem şi ne place şi le dăm bani pentru asta.

business via shutterstock