Iniţial nu voiam să scriu despre asta dar nu puteam lăsa să treacă episodul alegerilor locale de la Brăila fără să spun câteva cuvinte despre. Şi o să încep cu concluzia. O concluzie la care am ajuns luni dimineaţa, după ce am aflat rezultatele parţiale ale alegerilor. Brăila îşi merită din plin soarta. Merită să ajungă ultimul judeţ din România, merită ca nici iarba să nu mai crească acolo, prin prisma locuitorilor săi.

Cu unele excepţii, locuitorii de acolo merită cu vârf şi îndesat condiţia pe care o au de câţiva ani buni şi care se prefigurează şi în următorii 4, cel puţin. Merită ca în continuare să trăiască în marea lor majoritate cu salariul minim pe economie, să simtă lipsa locurilor de muncă, să vadă cum judeţul şi oraşul sunt ocolite de investitori sau cum investitorii care ar dori să vină în oraş sunt alungaţi de vătaful sef, proaspăt reales.

În momentul în care alegi să fii condus încă patru ani de un om care în două mandate a ajuns să îşi crească averea cu mult peste bugetul pe un an al oraşului, care are grijă să împartă discreţionar bugetul judeţului astfel încât mare parte din el să intre în conturile personale, sau care vrea să fie proprietarul întregului mal al Dunării, o meriţi. Din plin. Şi nu ai nici un motiv să te plângi că o duci rău. Şi nu ai dreptul să te vaiţi de proasta organizare sau conducere.

Din moment ce încă te bucuri la doi mici şi o bere, asta îţi e statutul. Robert spune că îi este milă de brăileni. Mie nici măcar. Mie îmi e silă, scârbă, greaţă. Şi tocmai din cauza asta nu o să se întoarcă nimeni acolo, pentru că nimeni dintre cei plecaţi prin alte părţi nu se vrea reprezentat sau condus de un analfabet.

Mă aştept ca în curând, Stancu să ridice un zid în jurul judeţului şi să transforme locuitorii în slugi. Poate chiar prin vot democratic, pentru că a văzut că se poate.  Asta aşa, că tot serbăm astăzi 22 de ani de democraţie.