Două situații concrete, de la mine din grădină.

  1. avem niște specimene la etajul 6 care nu respectă nici o regulă de conduită socială, a locuitului la bloc. Aruncă ciorbă pe ghenă, gunoi fără saci, sau când îl pun în saci înfundă ghena.
  2. locuri de parcare plătite, în complex, private, ale celor cu apartamente. Vin băieți la sală sau unde au ei treabă și, deși au parcare supraetajată, aleg să parcheze în curtea complexului, pe locurile proprietarilor, semnalizate toate cu Parcarea Interzisă.

În ambele cazuri, nu are nimeni ce să le facă.

Nu există nici o autoritate care să sancționeze un vecin nesimțit, alta decât bătaia, dacă are cine să vrea să o dea. Și să suporte consecințele ulterioare, că bătaia e sancționată penal.

Poliția nu are ce să le facă unora care sunt parcați aiurea pe un loc privat, într-o proprietate privată. Doar pe domeniul public, dacă e loc plătit la primărie, poate interveni. Dacă nu, nu.

Sunt multe cazuri de vid din ăsta, în care să nu le ai ce face și să te uiți cum unii încalcă normele sociale cu zâmbetul pe buze, știind că nu pățesc nimic.

Vedem chiar acum, suntem obligați să purtăm măști FFP2 sau medicinale, dar ministrul sănătății zice că cei care nu vor purta astea nu vor păți nimic, pentru că na, nu au ce să le facă!

Și cum dracului vrem să meargă țara asta ca afară, unde afară îți lasă gunoiul în fața casei dacă nu este sortat corespunzător și te mai trezești și cu amendă de la primărie pentru încălcarea regulilor de sortare a gunoiului?

Cum să meargă țara asta ca afară poliția ridică din umeri de nenumărate ori, pentru că nu au ce face?

Nu avem cum să mergem ca afară, că nu avem ce le face!