În weekend am trecut pe la universitate. Am rămas surprins de modificările făcute de primărie la fântănă, de cum arată zona statuilor, acum de când e gata parcarea subterană, s-a mai schimbat un pic aerul centrului. Dar când am trecut pe lângă universitate, am văzut trotuarul de pe edgar quinet plin cu tarabe şi comercianţi, până la colţ cu academiei.

Aflu că era o piaţă volantă, amenajată de primărie, pentru a da ocazia bucureştenilor să cumpere una alta de sezon. La nivel declarativ probabil, pentru că nu am văzut nimic special faţă de piaţa crângaşi sau oricare alta. Ce m-a  deranjat pe mine este chiar locul unde au decis să amplaseze piaţa. Fix lângă peretele Universităţii? Nu mi se pare deloc un spaţiu potrivit.

Universitatea nu e loc de trocuit legume, cel puţin, nu în viziunea mea. Ar trebui totuşi să arătăm un pic de respect pentru, poate, cea mai importantă  instituţie de învăţământ din ţara noastră.

Mă întreb oare dacă pe lângă Sorbona, Harvard sau Oxford putem vedea şiruri de cârnaţi sau putini cu brânză aşteptând cuminţi să fie cumpărate de cineva.