Textul face parte din campania “Brailenii de departe”, initiat de Fundatia Fiii Brailei. Articolul va fi preluat de Viata Brailei.


Spun asta pentru că în toate orașele mari și civilizate pe care le-am vizitat până acum, microbuzele particulare care să transporte pasageri   în oraș nu există. Asta din mai multe motive. Unul dintre ele, și cel mai important, ar fi comfortul pasagerilor. Niciodată un microbuz nu va putea transporta călătorii în aceleași condiții ca un autobuz. Nici dacă stai jos, nici dacă stai în picioare. Eu știu cel mai bine cam ce înseamnă să stai cocoșat într-un microbuz când ai aproape 2 metri. Nu mai vorbesc de urcare sau coborâre, aceeași ușa, îmbulzeală etc.

Un alt motiv pentru care ar trebui să dispară microbuzele este existența regiilor de transport în comun. Care au mașini ce deservesc transportul de călători la nivel urban. Apariția unor alte entități transportatoare nu face altceva decât să îi afecteze din punct de vedere financiar, apar pierderile, apoi mașinile degradate, ulterior se împuținează numarul de autobuze sau tramvaie din cauza defecțiunilor și se ajunge în impas.
Să nu mai vorbim de modul în care șoferii de maxi-taxi aleargă prin oraș, de muzica ascultată in mașină sau de limbajul folosit. Chiar și de bătăile care mai ies între șoferi din cauze diverse.

În București microbuzele pot efectua doar curse pre-orășenești, care fac legătura capitalei cu comunele limitrofe. Atât. Pentru restul traseelor RATB este singurul în măsură să efectueze trasportul de călători. E mai sănătos pentru trafic, parcul auto este întreținut cum trebuie și lucrurile se desfășoară normal.

Mi-aș dori să văd cum și în Brăila se întâmplă așa ceva și transportul în comun începe să se apropie de normalitatea unui oraș civilizat.

 

Foto