Vama Veche, aceasta destinatie obligatorie de bifat pentru toti corporatistii dornici de libertate, dar si pentru nostalgicii care mergeau odata acolo si stateau la cort, echipati cu tigaie si cana de metal la purtator. Ambele categorii se aseamana intr-un singur punct: sunt revoltati de constructiile de beton, hotelurile si strazile asfaltate care se inmultesc cu fiecare an.

Tuturor le displace peisajul din ce in ce mai „mamaistic” de care se lovesc acolo insa le scapa un aspect important. Cei mai multi dintre cei care vocifereaza ca Vama Veche s-a stricat si nu mai protejeaza dreptul la libera exprimare omit sa spuna ca statiunea aia minunata de odata a ajuns asa si datorita lor. Pentru ca foarte multi sunt vamaioti pe sfert, daca nu mai putin de atat.

Acum 10-15 ani, cea mai sudica statiune de pe litoralul romanesc era faimoasa pentru miile de corturi intinse pe plaja si pentru toata dezinvoltura oamenilor de pe plaja. Se traia din cheta, se manca la gramada, se canta la chitara, se legau prietenii, se lasa cu batai intre punk-eri si rock-eri etc. Totul se intampla pe plaja, langa corturi. Acum corturile au inceput sa dispara sau, mai nou, sa se doreasca interzicerea lor pe plaja. Pentru ca exista altervativa hotelurilor si a spatiilor de cazare.

Constructiile de beton au aparut si au crescut datorita lor, celor care s-au dus ani la rand sa traiasca libertatea in Vama Veche dintr-o camera de hotel. Si cum precedentul a fost deja creat, era iminenta dezvoltarea turismului la beton.  Pentru ca na, sa se schimbe primim, dar sa nu se modifice nimic.

Asa ca data viitoare cand te vei declara nemultumit de modul in care arata Vama Veche, gandeste-te unde esti cazat sau unde ai vrea sa te cazezi.