Vedem tot mai des ca pe sosele patriei au loc accidente mai mult sau mai putin grave care sunt provocate de soferi tineri, neexperimentati. Care ar fi cauza? E foarte usor de identificat motivele pentru care avem de-a face cu astfel de situatii. Primul dintre motive ar fi superficialitatea cu care sunt pregatiti in scoala de soferi. E tipic sa fim buni la teorie si sa ne omoare practica. Asta pentru ca e mai greu sa dai spaga la examenul teoretic, pe cand la traseu o rezolva instructorul cu o „mica atentie” pentru politist. Daca iei peste 21 la sala si la traseu nu confunzi acceleratia cu ambreiajul, e in regula. Te poti considera sofer. Rare sunt cazurile unde sa se pice la traseu. Stiu, o sa-mi sariti in cap ca exista. De acord, insa procentual vorbind, numarul nu are nici o relevanta.

O a doua cauza ar fi inconstienta parintilor, care din dorinta de a-si etala opulenta financiara le cumpara odraslelor masini de peste 100/150 de cai, de obicei cate un ursulet sau pisicuta, sa nu care cumva sa „se faca baiatu de ras”. Baiat care nici nu s-a obisnuit bine cu locul din stanga incepe sa goneasca pe strazi, ca deh, ce are sub capota ii permite. Au apus vremurile cand cel putin jumatate de an nu pupai altceva decat dacia veche a parintilor care te sleia de puteri cand trebuia sa faci o parcare laterala.

Bineinteles ca motivele de mai sus nu se aplica pentru toti soferii incepatori, chiar am intalnit si cazuri enervant de calme si prudente la volan in prima perioada de soferie. Ceea ce e si recomandabil, important e sa ajungi intreg la destinatie, chiar daca risti sa fii claxonat de experimentatii soferi grabiti ai patriei